Araç trafik sigortanız aracınız satıldıktan 15 gün sonraya kadar aracı yeni alan yeni araç sahibini güvence altına alacak şekilde devam eder.
Trafik sigortası yaşayabileceğiniz bir kaza sonucunda karşı tarafın aracına ya da üçüncü şahısların bedeni (sakatlık ve ölüm) zararlarına karşı olan yükümlülüğünüzü poliçenizin kapsamındaki teminat ve limitlere bağlı olarak sizin adınıza ödemektedir. Zorunlu trafik sigortası ile geleceğinizi olumsuz durumlara karşı güvence altına alabilirsiniz.
Trafik sigortası yasal zorunluluk gerektiren bir sigorta türüdür. Araçların trafik sigortalarının bulunmaması durumunda trafiğe çıkmaları kanunen yasaktır. Trafik poliçesi olmayan aracınızla trafiğe çıktığınızda, yetkililer bu durumu tespit ettiğinde trafik cezası uygulanarak aracınız bağlanır. Araç sahipleri trafik sigortasının yaptırılmaması durumunda gecikme zammı ile hasarsızlık indirimi uygulamalarından olumsuz etkilenebilmektedir.
Zorunlu trafik sigortası yaptırmak için araç bilgilerinin yer aldığı güncel ruhsat ile kimlik bilgilerinizin yer aldığı kimlik kartı yeterlidir.
Zorunlu trafik sigortasının teminatlarının kapsam ve limitleri ile trafik sigortasında uygulanabilecek primler yasal çerçeveye göre şekillenmektedir. Zorunlu trafik sigortasının hesaplanması çeşitli etkenlere göre değişiklik göstermektedir. Örneğin;
- Araç ve sigortalıya ait bilgiler
- Aracın kullanım tipi (hususi otomobil/kamyon/otobüs vb.)
- İkamet edilen ve aracı kullandığınız il
- Sigortalının hasar geçmişi durumu
- Trafik sigortası poliçenizde var olması istenen ek teminatlara bağlı değişim gösterebilmektedir.
Zorunlu trafik sigortası fiyatları yasal çerçeveye bağlı olarak her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.
Trafik sigortası, kaza sonucunda diğer araç veya üçüncü şahıslara verebileceğiniz zararlar için sizi teminat altına alır. Trafik sigortasının kapsamında; sigortalı, poliçede tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında, bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet vermiş ise Karayolları Trafik Kanunu'na göre, işletene düşen hukuki sorumluluğu, zorunlu sigorta limitlerine kadar temin edilir.
Trafik sigorta poliçesi üçüncü şahıslara verilen maddi ve bedeni (sakatlık ve ölüm) zararları karşılamaktadır. Bu nedenle kendi aracınızda oluşan hasarlar trafik sigorta poliçesi kapsamında karşılanmamaktadır.
Trafik sigortası yapılması zorunlu poliçedir. 1 yıl vadeli olarak düzenlenmekte olup, poliçe vadesinin bitiş tarihinden önce yenilenmelidir.
Zorunlu trafik sigortası poliçenizi zamanında yenilemediğiniz takdirde, ilk poliçe yenilemenizde trafik sigortası poliçenize gecikme zammı uygulanır Trafik poliçesini yeniletmediğiniz aracınızla trafiğe çıktığınızda, yetkililer geçerli poliçeniz olmadığını tespit ettiğinde trafik cezası uygulanarak aracınız bağlanır. Trafik sigortası poliçeleri genellikle bir yıllık düzenlendiğinden trafik sigortasının her poliçe döneminin bitişinde yenilenmesi gereklidir.
Aracın adınıza tescil edildiği gün trafik poliçesi düzenletmelisiniz. Geciktirilen her ay için %5 oranında azami %50 olmak üzere gecikme sürprimi uygulanır.
Zorunlu trafik sigortası poliçesi özel veya tüzel kişi ruhsat sahibi adına yapılabilir.
- Genellikle kasko sigortası ile trafik sigortası karıştırılır. Trafik sigortası zorunlu bir sigorta iken kasko sigortası isteğe bağlı sigortalar kapsamındadır.
- Kasko sigortası kendi aracınızın uğrayacağı zararları karşılarken trafik sigortası karşı araca vereceğiniz zararları teminat altına almaktadır.
- Trafik sigortasının teminat limitleri Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir ve sınırlıdır, bu limitleri aşan bedeller kasko poliçesinde sunulan Artan Mali Sorumluluk Sigortası ile teminat altına alınabilmektedir
Trafik sigortası zorunlu poliçe olduğundan isteğe bağlı iptali mümkün değildir. Poliçe iptali aşağıdaki durumlarda mümkündür.
- Poliçenin vadesi başlamamışsa
- Araç satılmışsa
- Araç kullanılamayacak hale gelmiş ve trafikten çekilmişse
- Sigortalının vefatı halinde
- Araç için yürürlükte mükerrer poliçe mevcutsa
Trafik sigortası, aracınız ile gerçekleştireceğiniz bir kaza sonucunda diğer araç veya üçüncü şahıslara karşı verebileceğiniz bedeni ve maddi zararlara yönelik sizi koruyan bir sigorta türüdür. Ülkemizde trafiğe çıkan araçların trafik sigortasının bulunması yasal olarak zorunlu kabul edilmektedir.
Aracın kazaya karışması trafik sigorta primini etkilemektedir. İşleten sıfatıyla ilk kez trafiğe çıkacaklar için dördüncü basamaktan prim uygulanır. Sigorta şirketleri Karayolları Motorlu Araçlar Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik’te belirtilen basamak ve oranlara göre hasarsızlık indirimi veya prim artırımı uygulaması yapılmaktadır.